Vaeltamaan chihuahuan kanssa.

Meillä on lyhytkarvainen chihuahua – eksoottiselta mantereelta oleva, kylmännarka ja muka seurapiirikoiraksi jalostettu hienohelmainen koirarotu. Monet tuntevat chihuahuan Paris Hiltonin käsilaukkukoirana. Tarkemmin tutustuessa, tuon söpön karvapallon alla on paljon alkukantaisen koiran elkeitä. Olemme viimeaikoina, toki koiran täytettyä vuoden, alkaneet kävelemään pitempiä lenkkejä ja samalla pidetty koiran kunnosta huolta. Pikkukoiran lihakset näkyvät nykyään kuin treenatulla käyttövinttikoiralla. Pohjakunto on siis hyvä vaeltamiseen, jota ilman ei pidempään metsään olisi missään nimessä asiaa.

Chihuahua jaksaa kyllä kävellä pitkiä matkoja, mutta tähän vaaditaan enemmän, kuin sohvalla makaamista. Treenaamattoman koiran puhti loppuu alkumatkasta ja loppumatkasta näet vain perässä laahaavan ja kärsivän koiran. Jokainen koiraihminen tietää, miten oma koira yrittää äärimmäisyyksiin seurata omistajaansa, vaikka paikat olisivat jumissa.  Itse olemme hämmästyneet kuinka ”pelkkä seurakoira” jaksaa tepastella 15km reippaasti ja tällä hetkellä pitäneet sitä jonkinlaisena rajana. On muistettava, että chihuahua on ennenkaikkea jalostettu seurakoiraroduksi ja se ei jaksa alkukantaisten rotujen patikointimatkoja. Silti, yllättävän paljon tarmoa tossa pienessä sisupussissa on, mutta muistakaa koiranne alkuperä älkääkä vaatiko siltä jotain mitä se ei ole!

Yöpyminen chihuahuan kanssa on ehkä vaikein osio. Riippumatta yksilöstä, alle +10 asteiset yöt voivat aiheuttaa hypotermian vaaran. Meillä tämä on ratkaistu laittamalla Saran lämpöäeristävä alusta koiran fleecedonitsipedin alle. Koira laitetaan kiinni fleecepuseron hihaan kiinni kaulapannalla ja toinen pää on hihasta narulla kiinni.


Kylmemmillä öillä, kuten Lieksan Ruunaan +3 laitetaan vielä takki päälle ja näin saadaan pikkukoiran mukavuus varmistettua yöllä.

Koiran pitäisi olla kytkettynä lähes kaikkialla. Itse pidämme koiraa vapaana vaelluksella, jos ei tule muita vastaan ja jos tulee kytkemme sen välittömästi. Pesiviä lintuja ei näin pieni koira pysty häiritsemään. Koiramme pysyy parin metrin etäisyydellä meistä, jota myös koiralta vaaditaan.

Muistettavaa Chihuahuan kanssa lähdettäessä vaellukselle.

1. Lämpöä!
-Tarpeeksi lämmintä päälle. Riippuen asteista, mantteli +5 asteesta alaspäin päällä myös kävellessä. Tauoilla heti lämmintä päälle, ettei lihakset kylmene. Hurtan tuotteet ovat laadukkaita, eivätkä aiheuta hiertymiä yms.
-Alle kahden kilon kokoinen koira vaatii yöllä todella paljon. Pieni paino tarkoittaa myös hypotermian nopeaa leviämistä. Paras olisi jos koira pysyy ihmisen makuupussin jalkopäässä lämpimässä. Jollei pysy, koiralle on varmistettava tarpeeksi lämmin oma alue.

2. Lihakset
-Koira jolkottaa metsässä ehkä useita kymmeniä kilometrejä, koirankeksitauoilla ja iltanuotiolla on muistettava myös tämän Ihmisen Parhaan Ystävän lihaksia – hieromalla kokonaisvaltaisesti. Näin helpotat koiran menoa seuraavana päivänä, ja omaatuntoasi koiranomistajana.

3. Ruoka ja nesteytys.
-Aloita tarjoamaan koiralle viikkoa ennen vaellusta tuhdimpaa sapuskaa. Myös vaelluksen aikana muista koiran proteiinitankkaus. Me ihmiset söimme kuivattua soijaa, siinä missä pikkukoiramme veti naamariinsa possun filettä! Myös kuivattu kala on äärimmäisen hyvä koiralle. Nestettä luonnollisesti tarjotaan koirille aina kuin ihmisolennoillekin.

4. Tassut
-Tassut joutuvat yhtä kovan rasituksen kohteeksi, kuin omat vaelluskengänpohjasikin. Pidä erityistä huolta koiran kynsien pituudesta. Vastoin chihuahuan rotumääritelmää, pidä koiran kynnet lyhyenä leikkaamalla ne usein. Tassut on hyvä rasvata hyvissä ajoin ennen vaellusta esim. valkovaseliinilla tai jos haluaa, eläinkaupan kalliilla tassurasvoilla.

5. Tunne koirasi!
-Ja tarkkaile sitä usein. Pystyt tulkistemaan merkit Aidosta Väsymyksestä, ja silloin on parasta pysähtyä pidemmäksi aikaa, tai nostaa koira kantokassiin ja kantaa.

Chihuahuan tarvikkeet vaelluksella:
-Lämpöäeristävä alusta.
-Mahdollisesti peti
-Fleecepaitaan tehty ”makuupussi” tai vastaava yölle
-Tassurasvaa
-Kantokassi (kankainen on kevyt ja pohjalle laitettu villapaita antaa hyvän pohjan)
-Kyypakkaus (Sama kuin ihmisillä)
-Kuivaruoan lisäksi lihaa tai kalaa. (kuivattuna jos haluat säästää painossa ja hajussa). Paistettu liha menee huonoksi parissa päivässä, mutta koiralle maistuu silti oikein hyvin.
-Fleksi on mukavempi jos aiot pitää koiraa kiinni.

4 vastausta so far »

  1. 1

    Helmi said,

    Kävin lukemassa.
    Mielenkiintoisen kuulosta tuo vaeltaminen.
    Ihana teidän koira. 🙂

  2. 2

    sirkkaliisa nyyssönen said,

    uskomatonta ! en voi muuta sanoa,olen kasvattanut koiria(vinttikoiria v:sta 1968 ) Näyttelyyn ja harrastukseen chihuahuata v:sta1986.

  3. 3

    Tiina ja hurtat said,

    Koiran kanssa on mukavaa vaeltaa, tuntuisi hullulta lähteä ilman. Käytiin juuri Hossassa joka on siinä Ruunaan yläpuolella ja voin suositella, varsinkin jos kalastus kiinnostaa. Eihän tuo metsissä samoilu katso koiran kokoa vaan sen kuntoa.

  4. 4

    kuvanveisto said,

    Oma chihukin on reissannut maita ja mantereita. Ihmeellinen into sillä on kaikille uusille tuoksuille.
    Kerran Reg hypähti yht’äkkiä polullaan taaksepäin.(tapahtui Ranskassa) Sen edessä oli rukoilijasirkka! Itse en olisi moista huomannutkaan, jos chihu ei olisi sitä säikähtänyt.

    … itsekin säikähdin 😉

    Mukavia polkuja teille kaikille!


Comment RSS · TrackBack URI

Jätä kommentti